Sosyal ağlar :

DİL

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   MAKALELER

Dr.YMM Ufuk Özdemir - 20 Soru 20 Cevap - 2

 Soru12-USULSÜZLÜK CEZALARI İLE İLGİLİ YAPTIRIMLAR NELERDİR KAYNAK VEREBİLİRMİSİNİZ. ÖRN. 3 KEZ USULSÜZLÜK CEZASINDA İŞYERİ KAPATMA  GİBİ ,BUNLARDA KENDİ İÇİNDE 1. 2.  VE ÖZEL USULSÜZLÜK ÇEŞİTLERİNE AYRILMIŞTIR. HANGİ USULSÜZLÜK CEZASI DURUMUNDA MÜKELLEFİN KATLANMAK OLDUĞU YAPTIRIMLAR ?

 

Cevap-MALİYE BAKANLIĞI 364 SIRA NUMARALI VERGİ USUL YASASI GENEL TEBLİĞİ İLE 01.01.2007 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE UYGULANACAK OLAN HAD VE MİKTARLARI YENİDEN BELİRLEMİŞ BULUNMAKTADIR. (20.12.2006 GÜN VE 26382 SAYILI RESMİ GAZETE)

TEBLİĞDE YER ALAN BELİRLEMELERE GÖRE 01.01.2007 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLAN ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI MİKTARLARI KONULARINA GÖRE AŞAĞIDA SUNULMAKTADIR.

. FATURA, GİDER PUSULASI, MÜSTAHSİL MAKBUZU, SERBEST MESLEK MAKBUZU VERİLMEMESİ VE ALINMAMASI HALLERİNDE VERMEYEN VE ALMAYAN AYRI AYRI 139.-YTL,

. BİR TAKVİM YILI İÇİNDE HER BİR BELGE NEV'İNE İLİŞKİN OLARAK KESİLECEK TOPLAM CEZA MİKTARI EN FAZLA 64.000.-YTL,

. PERAKENDE SATIŞ FİŞİ, ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ FİŞİ, GİRİŞ VE YOLCU TAŞIMA BİLETİ, SEVK İRSALİYESİ, TAŞIMA İRSALİYESİ, YOLCU LİSTESİ, GÜNLÜK MÜŞTERİ LİSTESİ İLE MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENME ZORUNLULUĞU GETİRİLEN BELGELERİN DÜZENLENMEMESİ, KULLANILMAMASI VEYA BULUNDURULMAMASI 139.-YTL, BU KAPSAMDA HER BİR BELGE NEV'İNE İLİŞKİN OLARAK HER BİR TESPİT İÇİN KESİLECEK ÖZEL USULSÜZLÜK MİKTARI TOPLAMI İÇİN 6.400.-YTL, BİR TAKVİM YILINDA KESİLECEK TOPLAM CEZA MİKTARI EN FAZLA 64.000.-YTL,

. MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN TUTULMA VE GÜNÜ GÜNÜNE KAYIT EDİLME ZORUNLULUĞU GETİRİLEN DEFTERLERİN BULUNDURULMAMASI, GÜNÜ GÜNE KAYIT YAPILMAMASI, YETKİLİLERE İBRAZ EDİLMEMESİ İLE LEVHA BULUNDURMA VE ASMA MECBURİYETİNE UYULMAMASI HALLERİNDE 139.-YTL,

. BELİRLENEN MUHASEBE STANDARTLARINA, TEK DÜZEN HESAP PLANINA VE MALİ TABLOLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR İLE MUHASEBEYE YÖNELİK BİLGİSAYAR PROGRAMLARININ ÜRETİLMESİNE İLİŞKİN KURAL VE STANDARTLARA UYULMAMASI HALİNDE 3.000.-YTL,

. KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERCE YAPILACAK İŞLEMLERDE KULLANILMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN VERGİ NUMARASINI KULLANMAKSIZIN İŞLEM YAPANLARA 160.-YTL,

. BELGE BASIMI İLE İLGİLİ BİLDİRİM GÖREVİNİ TAMAMEN VEYA KISMEN YERİNE GETİRMEYEN MATBAA İŞLETMECİLERİNE 490.-YTL,

. VERGİ KİMLİK NUMARASI KULLANMA ZORUNLULUĞU GETİRİLEN KURULUŞLARDAN YAPTIKLARI İŞLEMLERE İLİŞKİN BİLDİRİMLERİ BELİRLENEN STANDARTLARDA VE ZAMANINDA YERİNE GETİRMEYENLERE 640.-YTL,

. MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN ÖZEL İŞARETLİ YOKLAMA MEMURLARININ İKAZINA RAĞMEN DURMAYAN ARACIN SAHİBİNE 490.-YTL, ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLECEKTİR.

DİĞER YANDAN VERGİ USUL YASASI'NIN 256, 257 VE MÜKERRER 257'İNCİ MADDELERİ UYARINCA BİLGİ VERMEKTEN ÇEKİNENLER İÇİN;

. BİRİNCİ SINIF TÜCCARLAR İLE SERBEST MESLEK ERBABI İÇİN 1.390.-YTL,

. İKİNCİ SINIF TÜCCARLAR, DEFTER TUTAN ÇİFTÇİLER İLE KAZANCI BASİT USULDE TESPİT EDİLENLER İÇİN 640.-YTL,

. YUKARIDA YER ALANLAR DIŞINDA KALANLAR İÇİN 300.-YTL,

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLECEKTİR. (VERGİ USUL YASASI, MÜK.MD;355)

BİLGİ VERMEKTEN ÇEKİNENLER İÇİN ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASININ KESİLEBİLMESİ İÇİN BİLGİ VE İBRAZ ÖDEVİNİN YERİNE GETİRİLMESİYLE İLGİLİ OLARAK YAPILACAK TEBLİĞLERDE BİLGİNİN VERİLMESİ İÇİN TAYİN OLUNAN SÜREDE CEVAP VERİLMEMESİ, EKSİK VEYA YANILTICI BİLGİ VERİLMESİ VEYA DEFTER VE BELGE İBRAZI İÇİN TAYİN OLUNAN SÜRE İLE DEFTER VE BELGELERİN SÜRESİNDE İBRAZ EDİLMEMESİ DURUMUNDA HAKKINDA CEZA HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI CİHETİNE GİDİLECEĞİNİN İLGİLİLERE YAZILI OLARAK BİLDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

VERGİ USUL YASASI'NIN MÜKERRER 355'İNCİ MADDESİ UYARINCA 256, 257 VE MÜKERRER 257. MADDELERİ GEREĞİ ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLMESİNE RAĞMEN MECBURİYETLERİ YERİNE GETİRMEYENLERE YENİDEN SÜRE VERİLEREK BU MECBURİYETİ YERİNE GETİRMELERİ TEBLİĞ OLUNUR. VERİLEN SÜREDE BU MECBURİYETLERİN YERİNE GETİRİLMEMESİ HALİNDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI BİR KAT ARTIRILARAK UYGULANIR.

  5228 SAYILI KANUNLA, VUK’NUN MÜKERRER 354 ÜNCÜ MADDESİNDE DÜZENLENEN VE VUK’NUN 353 ÜNCÜ MADDESİNİN 1 VE 2 NUMARALI BENTLERİNDE YAZILI BELGELERİN BİR TAKVİM YILI İÇİNDE ÜÇ DEFA KULLANILMADIĞININ VEYA BULUNDURULMADIĞININ TESPİTİ HALİNDE UYGULANAN “İŞYERİ KAPATMA CEZASI” YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR.

 

 

Soru13-FATURADA HEM TEVKİFATLI MAL VAR HEMDE 
TEVKİFATSIZ MAL TEVKİFATLI MALLAR İÇİN (560)FATURA KESME SINIRINI BAZ ALIYORUZ YANİ 100,00 YTL LİK BİR MAL (ÖRNEĞİN BİZ ALÜMİNYUM KESİYORUZ (%90)) İÇİN HER NE KADAR  TEVKİFATA TABİ OLSADA TEVKİFAT UYGULAMIYORUZ 
.FAKAT 560 YTL VE ÜZERİNE UYGULAMAK ZORUNDAYIZ VERGİ DAİRESİ BİZE DERKİ;660,80 İÇİN UYGULAYACAKSINIZ DİYOR ŞAŞIRDIK KALDIK?

 

Cevap-560 YTL TEVKİFATA TABİ MALLARDA TEVKİFAT YAPILMASINA GEREK OLMAYAN ALT SINIRDIR.(2007 İÇİN),YALNIZ SÜREKLİLİK ARZEDERSE İDARE TEVKİFATTAN KAÇINMAK İÇİN YAPILAN BİR UYGULAMADIR DEME HAKKINI SAKLI TUTUYOR,BU YÜZDEN DİKKAT EDİN.MATRAHI 560 YTL OLARAK ALACAKSINIZ.

 

Soru14-ŞİRKETİMİZİN KENDİ ARABALARI İLE SEYAHAT ETMEKTEDİR.KENDİ MALLARIMIZLA SEYAHAT EDEN PERSONELLERİMİZİN SRC BELGESİ ALMALARI GEREKİR Mİ?

 

Cevap- TİCARİ ARABALARINIZDA,KENDİ MALLARINIZI  TAŞIYORSANIZ,1.1.2008 DEN SONRA POLİSLE VE JANDARMA İLE MUHATAP OLMAYALIM DİYORSANIZ,ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİZİ İLERDE KURS VE İMTİHANLA KARŞI KARŞIYA BIRAKMAK İSTEMİYORSANIZ 22.80 GİBİ BİR MALİYETLE BU İŞTEN KURTULUYUM DİYORSANIZ,SÜRÜCÜLERİNİZE SRC BELGESİNİ ALIN DERİM.

 

Soru15-TEKNE İNŞASI,GEMİ İNŞASI,YAT İNŞASI FAALİYETİ YÜRÜTEN FİRMALARIN TEKDÜZEN  MUHASEBE UYGULAMASI NASIL OLMALI,HANGİ HESAPLAR KULLANILMALI?

 

Cevap-MUHASEBEDE ELDE EDİLEN BİLGİLERİN RAPORLARA KOLAYLIKLA AKTARILMASINA VE İSTATİSTİKİ BİLGİLERİN KOLAY VE ÇABUK OLARAK ELDE EDİLMESİNE OLANAK SAGLAYACAK BİR HESAP PLANI OLUSTURULMASI AMAÇLANIR. BU NEDENLE HESAP PLANININ DÜZENLENMESİNDE ASAGIDAKİ HUSUSLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALIDIR:
 - HESAP PLANININ DÜZENİ, SIRASIYLA MİZAN, GELİR TABLOSU VE BİLANÇONUN SÜRATLE HAZIRLANMASINA OLANAK VERECEK SEKİLDE OLMALIDIR,
- HESAP PLANI, MUHASEBE VERİLERİNİN RAPORLARA AKTARILIŞINDA YENİ HESAPLAMA VE BÖLÜMLEMELER YAPILMASINA İHTİYAÇ GÖSTERMEYECEK SEKİLDE DÜZENLENMİS OLMALIDIR,
- ANA VE YARDIMCI (TALİ) HESAPLAR GEREKLİ OLDUGU KADAR SAYI VE DETAYA İNİLEREK AÇILMALIDIR. GEREKSİZ
AYRINTI KAYIT HIZINI DÜSÜRÜR VE HATALARI ARTTIRIR.

- HESAP PLANI, MUHASEBE İLKELERİNİN FİNANSAL TABLOLARA YANSITILMASINA İMKAN VERECEK SEKİLDE OLMALIDIR.

- HESAP PLANININ ANA YAPISI GEREKLİ DEGİSİKLİKLERE OLANAK VERECEK DERECEDE ESNEK OLMALIDIR. HER DEGİSİKLİK, HESAP PLANINDA KÖKLÜ DEGİSİKLİKLERE YOL AÇMAMALIDIR.

GEMİ İNŞAASI SEKTÖRÜNDE SONUÇTA BİR ÜRETİM SÖZ KONUSUDUR.7/A SEÇENEĞİNİ KULLANARAK HESAP PLANINI OLUŞTURACAKSINIZ.ÜRETİMDE KULLANILACAK HAMMADDENİN SATIN ALINMASINDAN BASLAMAK ÜZERE ÜRETİMİN BASINDAN SONUNA KADAR, ÜRETİM MALİYETLERİNİN TESPİTİ, MAMULLERE YA DA FAALİYET BİRİMLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI, MAMUL YA DA FAALİYET BİRİMLERİNE GÖRE TOPLANMIS MALİYET BİLGİLERİNİN İLGİLİLERE SUNULMASI, İNCELENMESİ, ANALİZİ VE ANLAMLARININ AÇIKLANMASI İLE İLGİLİ OLARAK MUHASEBE İÇERİSİNDE YAPILAN ÇALISMALARIN TÜMÜ MALİYET MUHASEBESİNİ OLUSTURMAKTADIR.MALİYET, GENEL ANLAMIYLA, AMAÇLANAN BİR SONUCA ULASMAK İÇİN KATLANILMASI GEREKEN FEDAKARLIKLARIN PARAYLA ÖLÇÜLEN TOPLAMIDIR. . GİDER, İSLETMEYE EKONOMİK BİR YARAR SAGLAMAK ÜZERE YAPILAN BİR HARCAMA VEYA TÜKETİM ANLAMINDADIR. BUNA KARSIN İSLETME İSLEVLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ İÇİN GEREKLİ OLMAYAN VEYA NORMAL ÖLÇÜLERİ AŞAN HARCAMA VE TÜKETİMLER GİDER DEGİL "ZARAR" OLARAK ADLANDIRILIR. MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİGİ, 7 NOLU HESAP SINIFINI MALİYET HESAPLARI OLARAK AYIRMISTIR. BU ANA GRUP HESAPLAR SUNLARDIR:

 -DİREKT LK MADDE VE MALZEME GİDERLERİ,

 - DİREKT SÇİLİK GİDERLERİ,

 - GENEL ÜRETİM GİDERLERİ,

 - ARASTIRMA VE GELİSTİRME GİDERLERİ,

 - PAZARLAMA, SATIS VE DAGITIM GİDERLERİ,

 - GENEL YÖNETİM GİDERLERİ,

 - FİNANSMAN GİDERLERİ.

BU GİDER HESAPLARINDAN İLK ÜÇ TANESİ ÜRETİM MALİYET HESAPLARI, DİGERLERİ İSE FAALİYET GİDERLERİ OLARAK DA
SINIFLANDIRILMAKTADIR.ILK MADDE MALZEME ALIMLARINIZI 150 HESABIN ALTINDA,ÜRETİM İLE İLGİLİ GİDERLERİNİZİ 730 HESAPTA,DİREK İŞÇİLİK GİDERİNİZİ 720 DE VE GENEL GİDERLERİNİZİ DE 770 HESAPTA TAKİP EDEREK ALT HESAPLARINIZI OLUŞTURACAKSINIZ.

 

 

Soru16-ŞİRKET OLARAK BURS VERMEK İSTİYORUZ, BURSLARIN VERGİDEN DÜŞÜLMESİ MÜMKÜN MÜ? HANGİ ŞARTLAR GEREKLİ, BUNUN İÇİN, BANKA KANALI İLE Mİ ÖDEME YAPMAK GEREK, YA DA DİREKT OKULA MI VERMEK GEREK, BELLİ LİMİTLER VAR MI?

 

Cevap-GELİR VERGİSİ KANUNUNUN 28 İNCİ MADDESİNDE YER ALAN DÜZENLEMEYE GÖRE, VERİLEN BURSLARIN GİDER OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN ÖNCELİKLE BURSUN İŞLE İLGİLİ OLMASI YANİ BURS ALAN ÖĞRENCİNİN BURSUN BİTİMİNDE İLGİLİ İŞLETMEDE GÖREV ALMASI GEREKMEKTEDİR. BU NEDENLE BURS VERİLMEDEN ÖNCE BURSU VEREN İŞLETME İLE EĞİTİM MASRAFLARI KARŞILANACAK KİŞİ ARASINDA EĞİTİMİN BİTİMİNİ TAKİBEN, HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ GEREKTİREN NOTER TASDİKLİ BİR SÖZLEŞMENİN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR. SÖZLEŞME OLMAKSIZIN ÖĞRENCİLERE KARŞILIKSIZ OLARAK VERİLEN BEDELLER KAZANCIN TESPİTİNDE GİDER OLARAK İNDİRİLEMEZ.

  BURS VERİLECEK ÖĞRENCİLERİN, TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDA EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN KATILABİLECEĞİ  OBJEKTİF BİR YARIŞMA SINAVINI (ÖSS, ANADOLU LİSELERİ SINAVI VB.) KAZANARAK BURSU HAK ETMELERİ KOŞULU BULUNMAKTADIR.   

BURSUN SÜRESİNİN VE KARŞILANACAK EĞİTİM GİDERLERİ MİKTARININ İŞİN ÖNEMİ VE GENİŞLİĞİ İLE ORANTILI OLMASI DA ARANAN BİR UNSURDUR. BUNA GÖRE, İŞLETMENİN BÜYÜKLÜĞÜ, CİROSU VE BEYAN ETTİĞİ GELİR İLE ORANTILI BİR BURS HARCAMASI GİDER OLARAK KABUL EDİLECEKTİR. BU ORANTININ TESPİTİNDE VERGİ İNCELEME ELEMANININ YAPMIŞ OLDUĞU YORUM DA ÖNEMLİDİR.

 

Soru17-2006YILINA AİT BA BS BİLGİLENDİRME FORMUNU SÜRESİNDE VEREMEYENLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLERİ VE
KATLANMASI GEREKEN CEZA-İ HÜKMÜ DE BİLDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.BİLDİĞİM KADARIYLA ÖUC UYGULANIRYORMUŞ VE UYGULANIRSA YÜKSEK OLAN BU CEZAYA İTİRAZ EDEBİLİYOR

MUYUZ?

 

Cevap-BİLİNDİĞİ ÜZERE BEYANNAMELERİNİ İNTERNET ÜZERİNDEN VERMEK ZORUNDA OLAN MÜKELLEFLER, BA VE BS FORMLARINI DA YİNE İNTERNET ÜZERİNDEN VERMEK ZORUNDADIRLAR.

 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞININ, BİLGİSAYAR ÜZERİNDEKİ BU BİLGİLERİ KISA ZAMANDA ÇAPRAZ KARŞILAŞTIRMALARLA UYUMSUZLUKLARI VE HİÇ VERİLMEYEN BİLGİLERİ YAKALAMASI  MÜMKÜN OLMAKTADIR. BU OLUMSUZLUKLAR BİR HATA VE DİKKATSİZLİKTEN KAYNAKLANIYORSA BOŞ YERE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASINA MUHATAP OLUNACAKTIR. BU NEDENLE FORMLARIN DOLDURULMASINDA TİTİZ DAVRANILMASI GEREKMEKTEDİR.

  BİLDİRİM FORMLARINI ELEKTRONİK VEYA KAĞIT ORTAMINDA BELİRLENEN SÜRE İÇİNDE VERMEYEN, EKSİK VEYA YANILTICI BİLDİRİMDE BULUNAN MÜKELLEFLER HAKKINDA, 213 SAYILI VERGİ USUL KANUNUNUN MÜKERRER 355 İNCİ MADDESİ HÜKMÜ UYARINCA İŞLEM YAPILACAKTIR. AYRICA, BU MÜKELLEFLER, ÖNCELİKLİ OLARAK İNCELEMEYE SEVK EDİLECEKTİR.